وبسایت خبری کوردنیوزر،خبرها و رویدادهای ایران و جهان و مناطق کردنشین را در معرض دید بازدید کنندگان وکاربران محترم قرارمیدهد.ولازم به ذکراست وبسایت کوردنیوزکاملامستقل و وابسته به هیچ یک از جناحهای سیاسی نمیباشد. باتشکر مدیر وبسایت :علیرضاحسینی سقز
نـذر قـداسـت دارد
19 / 7 / 1391 ساعت 2:34 | بازدید : 4713 | نویسنده : علیرضاحسینی سقز | ( نظرات )
 دکتر سيدحسن علم‌الهدايي
وقتي انسان يک موضوع غيرواجب يا عمل مستحب يا مفيدي را براي خودش واجب مي‌کند تا به مقصود و هدف مادي، معنوي يا خواسته‌اي شخصي يا اجتماعي برسد، مي‌گوييم که اين فرد، نذر کرده است...
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


شهرداری بوکان
12 / 7 / 1391 ساعت 4:45 | بازدید : 4800 | نویسنده : علیرضاحسینی سقز | ( نظرات )

شهرداری بوکان از یاد برده انسان <<کرامت >> دارد

ظهر دیروز(چهارشنبه) برای فرار از گرمایی که به مانند تیرهای رها شده از کمان، پوستم را نشانه گرفته بود؛ به سمت خانه در حرکت بودم. از چهارراه شهربانی می گذشتم به ناگاه صدای فریادی که با تمام توان خود داد می زد "بیا برو سوار شو" و به دنبال آن فرار دو زن با چادرهای مشکی و صورتهای سوخته، نظم خیابان را بر هم زد.

یکی از آن دو زن فرار کرد و دیگری درحالی که کودکی در آغوش داشت، همین که نزدیک من شد، تسلیم گام های بلند و فریادهای بی امان مامور شهرداری شد. با دیدن زن و مامور شهرداری که پیراهنی آبی به تن داشت فهمیدم شهرداری در حال جمع آوری متکدیان پراکنده در سطح شهر است. بی اختیار به دنبال زن متکدی و مامور شهرداری در حلی که مدام فریاد می زد " بیا برو سوار شو" راه افتادم.

موهای کم پشت و سفید و با لباسی سیاه در حالی که چماقی کوچک در دست داشت، چهره دومین مامور شهرداری است که با عصبانیت تمام به زن متکدی و مامور دیگر شهرداری نزدیک شد، با خودم گفتم سوژه عالی پیدا کردم. دست هایم مشغول آماده کردن دوربین برای عکاسی بود و چشمهایم به دنبال ماموران شهرداری و زن متکدی. با دیدن منظره کتک زدن زن متکدی از سوی مامور سیاه پوش صورتم سرخ شد و تپش های قلبم سرعت گرفت.

 

مامور سیاه پوش شهرداری با زدن چماق به پهلوی زن متکدی که کودکش را محکم در آغوش گرفته بود، او را به سو ی وانت سبز رنگ می برد، عملی که با واکنش مردم رو به روشد. مامور شهرداری در توجیه عملش به مردی معترض به عملش گفت: "اینجوری نباشه سوار نمیشه". خواستم جلو بروم اعتراض کنم، اما با خودم گفتم بهتر است عکس بگیرم.

زن متکدی، که ترس و هراس در چهره اش موج می زد  بزور سوار وانت سبز رنگ شد. انگار گوسفندی را سوار وانت می کنند. اولین عکس را که گرفتم، ماموران شهرداری فهمیدن و به سویم هجوم آوردند. ماموری سیاه پوش در حالی که چماقش را به سویم تکان می داد، پرسید چرا عکس می گیری. گفتم خبرنگارم و کارت خبرنگاری را نشان دادم. او که گویا از بازتاب نحوه برخرودش با متکدیان نگران بود به سوی کارت و دوربین حمله ور شد. مردمی که در محل حاظر بودند، مداخله کردند و به ماموران شهرداری معترض شدند.

ماموران شهرداری در حالی که با گوشی های خود از مداخله به قول خودشان یک مزاحم در حین انجام وظیفه خود به کسی که نمی دانم که بود گزارش می دادند، محل را ترک کردند.

من هم ناراحت و پریشان به سوی خانه ادامه مسیر دادم در حالی که یاد این کلام خدا افتادم "وَلَقَدْ كَرَّمْنَا بَنِي آدَمَ". در مقاله ای خوانده بودم : منظور از کرامت داشتن انسان این است که انسان داراي حرمت است و حق دارد در جامعه به طور محترمانه زيست كند و كسي حق ندارد با گفتار و رفتار خويش حيثيت او را با خطر مواجه سازد. هم چنين قوه مقننه در تدوين قانون و قوه مجريه در اجراي قانون بايد به گونه اي عمل كنند كه موجب بي حرمتي به شخص مجرم نگردد. احترام به انسان در جامعه بعنوان يك اصل مورد پذيرش اسلام بوده و در اين خصوص تاكيدات فراواني صورت پذيرفته است . در روايات بسياري آمده كه هر كس مومني را تحقير نمايد به ذات كبريائي خداوند اهانت نموده و با او اعلام جنگ نموده است

در اینکه متکدیان از سطح شهر باید جمع آوری شوند کسی شک ندارد و باید از نهادی که به این عمل دست میزند تشکر کرد، امابه هرشیوه و روشی، نه!!

نمی دانم چه مسئولی به ماموران شهرداری اجازه حمل چماق و انجام چنین رفتارهایی را داده است، اما گویا شهرداری بوکان از یاد برده است که انسان فارغ از رنگ، نژاد، طبقه اجتماعی و... دارای کرامت است و چه زیبا سعدی می گوید : تـــن آدمــي شريــف اســت بـــه جان آدمـيـت    نـــه همـين لبــــاس زيباســت, نشـان آدمــيت.

|
امتیاز مطلب : 2
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1


سیمای به هم ریخته شهر بوکان
12 / 7 / 1391 ساعت 4:45 | بازدید : 4778 | نویسنده : علیرضاحسینی سقز | ( نظرات )

تصاوير  از سیمای به هم ریخته شهر بوکان می گویند

بوکان /آژانس خبری – تحلیلی زریان؛ خیلی وقت که از قدم زدن در خیابان های بوکان، مخصوصا خیابان اصلی، گریزانم. چرا که به حسب ذات انسانی ام، از دیدن زشتی ها گریزانم و زیبایی را آرزویم است. زیبایی که مدتهاست از سیمای شهر بوکان رخت بر بسته است.

 ضعف های مدیریت به همراه عدم احساس شهروندن بودن از سوی بعضی از همشهری هایم، دست به دست هم داده اند، تا سیمای شهری که دیر زمانی از آن به عنوان عروس منطقه یاد می شد، به هم ریخته باشد.

 قلم  که از توصیف سیمای به هم ریخته شهرم عاجز است، پناه به تصاویر بردم؛ تا شاید تصاویر راوی صادق سیمای شهر بوکان باشند. تصویری که خواهید دید تنها راوی سیمای خیابان انقلاب (خیابان اصلی) شهر هستند و دیگر خبابان ها و محلات شهر را اگر عمری باقی باشد، از زبان تصاویر دیگر روایت خواهم کرد.

شهرداری ناتوان از مدیریت نخاله های ساختمانی

 
 
 
 
 
 
 
 
بوکان میزبان خوب متکدیان
 
 
 
 
قوانین راهنمایی و رانندگی برای کسیت؟
 
 
 
 
 
 
 
 

وقتی شهرداری میادین شهر را از یاد می برد

 
 
 
 
 
 
 
 
|
امتیاز مطلب : 8
|
تعداد امتیازدهندگان : 3
|
مجموع امتیاز : 3


خیابان شهید بهشتی بوکان
12 / 7 / 1391 ساعت 4:45 | بازدید : 5222 | نویسنده : علیرضاحسینی سقز | ( نظرات )

عکس _ واژگونی یک پیکان وانت در خیابان شهید بهشتی بوکان

پایگاه خبری تحلیلی بوکان : در حدود ساعت ۴ روز شنبه مورخه ۲۴/۴/۱۳۹۱ در خیابان شهید بهشتی بوکان یک پیکان وانت به علت سرعت زیاد و عدم کنترل راننده به پیادرو پرتاب ودرحدود بیست سانتی متری مغازه مبل فروشی بدونه اینکه خسارتی به مغازه بزند متوقف شد وخوشبختانه خسارات جانی در پی نداشت .

خ

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


واقعیت هایی تلخ،
12 / 7 / 1391 ساعت 4:45 | بازدید : 5055 | نویسنده : علیرضاحسینی سقز | ( نظرات )

واقعیت هایی تلخ، در شوخی تازه رئیس جمهور با نمایندگان

سخنان و تصمیمات این چنینی رئیس جمهور همواره پیش از چند روز تعطیلی در کشور زده و گرفته می شود و تجربه نشان داده است تا مقامات از تعطیلات برگردند و خستگی سفر را از خود بتکانند ، کاری که نباید،شده و اکنون نیز که مملکت اساسا تعطیل شده است و همه به خوابی عمیق فرو رفته اند.
شوخی های رئیس جمهور با نمایندگان مجلس هیچ فایده ای نداشته باشد ، یک فایده دارد و آن هم اینکه واقعیاتی را که هیچگاه افکار عمومی از آن مطلع نمی شدند را رئیس جمهور شوخی شوخی می گویند و جدی جدی مردم هم خبر دار می شوند .

به گزارش «تابناک» ، در گزارش اخیری که یکی از رسانه های نزدیک به رئیس جمهور از دیدار ئیس جمهور با نمایندگان مجلس نهم منتشر کرده است ، گفته ها و نا گفته هایی است که آکنده از شوخی – جدی است .

بر اساس این گزارش ، در بخشی از سخنان رئیس جمهور که شوخی وی با نمایندگان مجلس نهم است عنوان شده آمده است :

احمدی نژاد در پایان با بیان اینکه می خواهم یک شوخی هم با شما بکنم، اظهار داشت:ای کاش مجلس همین جا می ماند. اینجا همه به هم نزدیک تر صمیمی تر بودند. حالا همه رفتند زیر آن هرم بزرگ! و 200 میلیارد تومان امسال بودجه گذاشته اند برای کار عمرانی مجلس،! خدا بده برکت! 135 میلیارد هم گذاشنه اند برای دفاتر نماینده ها! نفری 450 میلیون تومان! خدا به داد همه ما برسد!

این عبارت اگر صحت داشته باشد که قطعا با علم به اینکه رئیس جمهور به عنوان مسئول اجرای بودجه است درست به نظر می آید . یعنی اینکه در سال آینده هر نماینده حدود نیم میلیارد تومان برای ساخت و تجهیز دفاترشان دریافت می کنند و 200 میلیارد هم برای کار عمرانی مجلس. سر جمع یعنی 335 میلیارد تومان . نه برای اداره مجلس و نه برای پرداخت حقوق و نه هزینه مسافرت ها ... هزینه استقرار نمایندگان ... و نمایندگانی چه گران ...!!

حال مجلس باید پاسخ دهد که آیا در آن فرصت هشت روزه اصلاح بودجه ، این موارد یا ارقام را به بودجه و به نفع خود اضافه کرده است ؟

البته رئیس جمهور حوزه های مهم و اساسی دیگری را هم جدی – شوخی با نمایندگان جدید مطرح کرده است ، مسائلی جدی و اساسی که باید به آن پرداخت . اما نه در این تعطیلات که یک هفته مملکت تعطیل شده است و هر که به «سی» خودش رفته است .

سخنان و تصمیمات این چنینی رئیس جمهور همواره پیش از چند روز تعطیلی در کشور زده و گرفته می شود  و تجربه نشان داده است تا مقامات از تعطیلات برگردند و خسته گی سفر را از خود بتکانند ، کاری که نباید می شده ، شده است .
|
امتیاز مطلب : 6
|
تعداد امتیازدهندگان : 2
|
مجموع امتیاز : 2


شمشال "قاله مه ره"
12 / 7 / 1391 ساعت 4:45 | بازدید : 3425 | نویسنده : علیرضاحسینی سقز | ( نظرات )

مرگ؛ آخرین نوای شمشال "قاله مه ره"

آژانس خبری- تحلیلی زریان ؛ سه سالی است که از شمشال طلایی قاله مه ره نوایی به گوش نمی رسد. تنها مرگ توانست قاله مه ره را از شمشالش ،همدم تمامی روزهای خوش و ناخوش زندگیش جدا کند.

دیگر از قاله مه ره نفسی بر نمی آید تا در شمشالش بدمد و از تلخی های سرزمین کردستان ناله سر دهد و از بمباران حلبچه و سردشت و انفال(عملیاتی که در جریان آن بیش از 180 هزار کرد در کردستان عراق به دست رژیم بعث کشته شدند)حکایتهایی سوزناک بنوازد . 

گوسفندی می دهد و شمشالی می گیرد

"قادر عبدالله‌ زاده‌"  که  به خاطر روحیه وشخصیت آرامش از سوی یکی از شیوخ کردستان "قاله مه ره" خوانده شد، در اوایل زمستان سال 1304 در روستایی به نام کولیج در شهرستان بوکان  در خانواد ه ای که همگی در نواختن شمشال دستی توانا و نفسی طلایی داشتند.

 قاله مه ره خیلی زود، آن هم در سالهای کودکیش عاشق شد. رقیبی سر سخت مانع وصالش می شد. 

خودش می گوید: «عاشق شِمشال سید شده بودم. چند بار رفتم پیشش و بهش پیشنهاد خرید شمشالش را دادم اما قبول نکرد. پس از مدتی مریض شد و مرد. من هم شِمشالش را از پسرش با یک راس گوسفند که آن زمان ۵ قِران قیمت داشته معاوضه کردم.»

بدین ترتیب آخرین نوازنده شمشال ،شمشالش را می یابد و تا آخرین دقایق عمرش به مانند بخشی از وجودش همیشه همراهیش می کرد. روزها در لای آستینش و شب ها در زیر بالشش می گذاشت.

ساز ناکوک روزگار

  اما براستی شمشال چیست که  "قاله مه ره"  را این چنین دلباخته خود کرد؟ شمشال یکی از  سازهای  اصیل و قدیمی در کردستان است. با شش سوراخ در سطح آن. از آلیاژی زرد رنگ ساخته  می شود با نواهایی پرشور و هیجانی که از طبیعت کوهستانی کردستان سرچشمه می گیرد.

گویا نواهایی که این نوازنده چیره دست می نواخت، چندان به گوش چرخ روزگار خوش نیامد که این چنین روزگار زندگی را بر او سخت گرفت.

دوران جوانی و نوجوانیش را چوپانی  کرد و تنها خریدار هنرش گوسفندانش بودند . "قاله مه ره" بقیه عمرش از راه نواختن شمشال برای رهگزران کوی و برزن کسب روزی می کرد.

هر روز صبح با عصایی در دست به خیابان "کهنه" شهر بوکان می رفت و شمشال می نواخت اما نه از بهر دل بلکه از بهر پول. فقر و بی پولی به او این اجازه را نداد تا  هزینه سفرش را تامین کند تا جایزه بین المللی که از آن خود کرد، دریافت کند.

 

گنجینه متحرک موسیقی کردی

گرچه "قاله مه ره"  می گوید برای فراگیری نحوه  شمشال نواختن در محضر هیچ استادی شاگردی نکرده است اما به مرور زمان به یکی از بزرگان این عرصه تبدیل شود و موفق به کسب عنواین مختلفی شد :

1- 1993جایزه آلمان به بهترین و اصولی‌ترین نوع نی‌نوازی (وی جایزه سال ۱۹۹۳ خود را به دلیل فقر مالی نتوانست دریافت کند.)

2-  ۲۰۰۳جایزه مردم بوکان به کاک قادر

3-  2002 جایزه ویژه انفال «پیره میرد» را به خاطر یک عمر فعالیت هنری در شهر سلیمانیه کردستان عراق را دریافت کرد.

  نصیب "قاله مه ره"   از این دنیای  خاکی،  تنها یک باب خانه  ی یک طبقه در کوچه ای بن بست و خاکی در حاشیه شهر بوکان است.

 در دنیای هنر ، "قاله مه ره"  گنجینه ای متحرک است ، شمشالی داشت که می گقت بیش از یک قرن قدمت دارد و دریایی از موسقی کردستان را که در سینه اش محبوس کرده است.  خودش می گوید: 170 "مقام "را حفظ کرده است.

او  گرچه سواد نداشت اما بیشتر آهنگ‌های فولکلور را که با نام‌های «بیت»، «بند»، «هوا»، «حیران» و «گورانی» که داستان‌های عاشقانه و منظومه‌های حماسی کردستان است را اجرا می‌کرد .

محمد رضا درویشی محقق برجسته موسیقی نواحی ایران، می گوید: «قاله‌مه‌ره» یکی از گنجینه‌های بی‌بدیل موسیقی ناب کردستان و ساز قدیمی شمشال به شمار می‌رود.

درویشی از "قاله مه ره"برای شرکت در جشنواره موسیقی نواحی ایران در کرمان دعوت به‌عمل می‌آورد تا در کنار نوازندگی ساز شمشال و مزین کردن جشنواره موسیقی نواحی کرمان، در سازهای بادی مشاور هیأت داوران نیز باشد.

"قاله مه ره"  با بیت‌خوانها وخوانندگانی چون «محمد بیتان»، «محمد آغا»، «علی کردار« و «عزیز شاهرخ» برنامه‌هایی را اجرا و ضبط کرده است .

آخرین نوای زندگی قاله مه ره

"قاله مه ره" گرچه سالها بود که حال و هوای جوانی را از یاد برده است اما تا زمستان سال 1387 به طور مداوم به کار نوازندگی شمشال می‌پرداخت.

در اواسط بهار 1388 به دلیل سکته مغزی چشمانش را از دست داد و تنها چیزی که  او در این شرایط فراموش نکرد تنها همدم زندگیش, شمشالش است. وصیت کرد به موزه کردستان عراق در هولیر (اربیل) اهدا شود.

 

سرانجام قاله مه ره ر ساعت 20/11 دقیقه شب پنجشنبه 31 اردیبهشت 1388 در سن 84 سالگی در منزل شخصی خود در خیابان استاد هیمن کوچة لاچین 15 آخرین نوای زندگیش را نواخت و در کنار حسن زیرک برای همیشه آرام گرقت.

بوکان/ حسن معروف پور
|
امتیاز مطلب : 8
|
تعداد امتیازدهندگان : 3
|
مجموع امتیاز : 3


نمایندگان کُرد
12 / 7 / 1391 ساعت 4:45 | بازدید : 4953 | نویسنده : علیرضاحسینی سقز | ( نظرات )

سابقه دانشگاهی نمایندگان کُرد مجلس نهم

نهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در مناطق کردنشین از دو دیدگاه با دیگر دوره های انتخابات مجلس تفاوت داشت. اول مشارکت گسترده مردمی، دوم راه یافتن نمایندگانی با تحصیلات دانشگاهی قابل توجه.

البته حضور نمایندگانی با تحصیلات بالا تنها  مختص به مناطق کردنشین نیست. در این میان حضور 8 سابقه وزارت، 2 سابقه فرهنگستان، 2 سابقه سفارت جمهوری اسلامی ایران، 22 سابقه ریاست دانشگاه و بیش از 60 سابقه ذکر شده عضویت در هیات علمی دانشگاه ها در میان نمایندگان نهمین دوره مجلس شورای اسلامی قابل توجه است.

سابقه دانشگاهی نمایندگان کرد مجلس نهم را به شرح زیر می توان فهرست کرد. ناگفته نماند اگر برخی از اسامی به عنوان جامعه دانشگاهی در این گزارش ذکر نشده است به دلیل نداشتن مدرک دانشگاهی نبوده است چرا که بدون این شرط امکان ثبت نام برای افراد وجود نداشته است اما در برخی موارد افرادی دارای مدرک دکتری نیز بوده اند اما در مرکز آموزش عالی تدریس نداشته اند که طبعاً در این گزارش به آن پرداخته نشده است.

استان آذربایجان غربی
پیرانشهر و سردشت: رسول خضری دکتری پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی. عضو هیت امنا و ریاست دانشگاه پیام نور پیرانشهر

استان کردستان
بیجار: سید محمد بیاتیان کارشناسی ارشد مهندسی معماری. مدرس و مدیرکل روابط عمومی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره(
سقز و بانه: محسن بیگلری مهندس مکانیک از دانشکاه شهید رجایی. ریاست دانشگاه فنی مهندسی سنندج و آموزشکده سقز
قروه و دهگلان: حامد قادر مرزی دکتری برنامه ریزی روستایی دانشگاه شهید بهشتی. عضو هیات علمی پیام نور سنندج
سنندج و دیواندره و کامیاران: سالار مرادی مدیر گروه علوم سیاسی دانشگاه پیام نور کردستان

استان ایلام
دهلران، آبدانان و دره‌شهر: علی‌محمد احمدی دکتری علوم اقتصادی و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس و دانشگاه ایلام
شیروان، چرداول، ایوان و مهران: علی‌اکبر متین دکتری فارماکولوژی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایلام
شیروان، چرداول، ایوان و مهران: احمد شوهانی دکتری علوم سیاسی و عضو هیات علمی دانشگاه ایلام

استان کرمانشاه
پاوه: نعمت الله منوچهری دکتری پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بقیة الله. مدرس علوم پزشکی، آزاد و علمی-کاربردی
کرمانشاه: سید سعید حیدری طیب کارشناسی ارشد حقوق خصوصی. مدرس دانشگاه آزاد اسلامی کرمانشاه
کرمانشاه: عبدالرضا مصری دکتری زمین‌شناسی دانشگاه تربیت معلم تهران. وزیر رفاه و تامین اجتماعی دولت نهم. سفیر ایران در ونزوئلا
کرمانشاه: محمد رزم کارشناسی ارشد حقوق جزا و جرم شناسی. مدرس دانشگاه

|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1


مسجد تاریخی دومناره
11 / 7 / 1391 ساعت 5:6 | بازدید : 5066 | نویسنده : علیرضاحسینی سقز | ( نظرات )


این مسجد د رخیابان امام خمینی ، در بافت قدیمی سقز واقع است . تاریخ دقیق ساخت مسجد مشخص نسیت ، ولی از آنجا كه اهالی محل ساخت آن را به شیخ حسن مولان آباد نسبت میدهند ،‌ احتمال دارد در اواخر دوره افشاریه و اوایل زندیه ساخته شده باشد .
مسجد دارای شبستانی با چهار ستون قطور چوبی به نشانه چهار خلیفه اهل سنت است . در ضلع جنوب غربی ، ایوان ستوان دار (مصلای تابستانی) ساخته شده كه فرم مخصوص مساجد منطقه كردستان را تداعی میكند .

بالای مسجد دو مناره رفیع و بلند قرار دارد و به همین دلیل به مسجد دو مناره شهرت دارد . مصالح به كار رفته در بنای این مسجد شامل خشت و خام ، ملات گل ، سنگ های لاشه ، چوب و ... است . در تزئینات مناره از كاشی ها و آجركاری های معقلی استفاده شده است .
احتمالا حوض خانه مسجد كه گنبدی بر فراز آن قرار دارد و محل وضوی نمازگزاران است . قدیمی تر از مسجد كنونی و متعلق به دوران صفویه است . در دیوارهای مسجد ازكاشی های صابونكی با طرح سرو (درخت زندگی) ، كار استاد علی اصفهانی برای تزئین استفاده شده است .به نظر میرسد كه این استاد اصفهانی چند سالی در سقز سكونت داشته است .


منابع:
اداره میراث فرهنگی استان کردستان
|
امتیاز مطلب : 4
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1


نقشه
11 / 7 / 1391 ساعت 5:6 | بازدید : 5304 | نویسنده : علیرضاحسینی سقز | ( نظرات )


سقز يکي از شهرهاي استان کردستان است که در شمال غربي سنندج و در فاصله 198 کيلومتري آن واقع است و از شمال به بوکان و از غرب به بانه و از جنوب به منطقه تيلکو و از شرق به منطقه افشار منتهي ميشود .

شهرستان سقز بر روي دو تپه طويل که رودخانه سرپوشيده ولي خان از وسط آن مي گذرد ، بنا شده است پستي و بلنديهاي داخل شهر و مناظر و چشم انداز زيباي رودخانه سيمينه رود که از کنار اين شهر مي گذرد جلوه بديعي را به نمايش گذاشته است .


هر چند کاوشهاي علمي باستانشناسي در اين شهر انجام نگرفته است . اما در مورد تاريخ آن روايتهاي گوناگوني وجود دارد و نظريات مختلف ابراز شده است تا جائيکه تاريخ ساخت آنرا به هزاره هفتم قبل از ميلاد نسبت ميدهند . عده اي از مورخين باستناد به آثار باستاني زيويه معتقدند که اين شهر در نخستين اتحاد ماد با نام ايزيرتا ناميده شده و پايتخت مادها بوده است و توسط مادها استحکاماتي در آن ساخته شده است که زيويه و آرمائيت "قپلانتو" از آن جمله هستند . دسته اي ديگر از مورخين معتقدند که بعد از هجوم "سارکن دوم " پادشاه آشور به سرزمين ماد که منجر به گريز مادها به سوي همدان شده سکاها به سقز آمدند و آنرا به عنوان پايتخت خود برگزيدند . نام امروز اين شهر از قوم سکه - سکا - اسکيت - ساکز - سکز به يادگار مانده است .در زماني که حکومتهاي محلي در مناطق مختلف ايران حاکميت ميکردند در شهرستان سقز نيز حکومت اردلانها براي مدتي مديد ادامه داشت .


پارک مولوي کرد - لاله - کوثر - بازار سقز - طبيعت بکر و زيباي منطقه سرشيو - کوههاي چهل چشمه - نه که روز و سد شهيد کاظمي از جاهاي ديدني شهرستان سقز هستند . در اين شهرستان بيش از يکصد و پنجاه اثر تاريخي و باستاني وجود دارد که فقط دو اثر آن يعني قلعه باستاني زيويه و غار کرفتو مورد بررسي و مطالعه قرار گرفته و در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است .


الف) قلعه باستاني زيويه : اين قلعه بر روي تپه اي به ارتفاع 140 متر در فاصله 42 کيلومتري شهر سقز و در حاشيه روستايي به نام زيويه قرار دارد که در سال 1947 ميلادي به طور اتفاقي کشف گرديد .


ب) غار کرفتو : در 74 کيلومتري شرق شهرستان سقز و در منطقه اوباتو"هه وه تو" صخره اي از سنگهاي آهکي بر فراز تپه اي پديد آمده است که قلعه و غار کرفتو ناميده ميشود . براساس مطالعات زمين شناسي صخره قلعه و غار کرفتو در دوران سوم زمين شناسي شکل گرفته است .
|
امتیاز مطلب : 3
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1


شهرستان سقز واژه و تاریخ
11 / 7 / 1391 ساعت 5:6 | بازدید : 5028 | نویسنده : علیرضاحسینی سقز | ( نظرات )


زماني که سکاييان در جنوب درياچه ي اروميه در ناحيه ي ماننا مستقر بودند سقز پايتخت آنان بوده است.آقاي"جليل ضياپور" در "مادها و بنيان گذاري نخستين پادشاهي در غرب ايران" ايزيرتو را همين سقز کنوني مي داند،وي در ادامه دليل آن را وجود دو قلعه از هفت قلعه اي که "نابورشاروسو" سردار آشوري در زمان"آشوربانيپال" نام برده است،در حوالي سقز مي داند؛1- قلعه ي زيويه 2- قلعه ي ورمياته.


"ژاک دومورگان" در جغرافياي غرب مي نويسد که:سقز شهري قديمي و کوچک است که سابق داراي استحکامات و برج و بارو بوده همچنين"دياکنوف" در تاريخ ماد سقز را ناحيه ي فرعي (ب) از ناحيه (3) از دوازده منطقه اي که بر اساس خط آب تقسيم بندي کرده مي داند يعني جنوب درياچه ي اروميه.


برخي ديگر معتقدند که واژه ي سقز برگرفته از نام"سياکسار" يکي از پادشاهان مادي است که يونانيان او را "سياکس" خوانده اند."عبدالحسين زرين کوب" در (روزگاران 1378) مي نويسد که بقاياي طوايف مختلف بومي و مهاجر قبل از ورود آريايي ها در نواحي سقز کنوني مستقر بوده اند و اتحاديه ي ماناي را به وجود آورده بودند که آنچه به نام گنجينه ي زيويه در نزديکي سقز در اين اواخر به دست باستان شناسان بدست آمد نشانگر فرهنگ و هنر آنان مي باشد؛در برخي منابع ديگر هم آمده که اقوام "لولوي" و " زامودها" نيز که جزو تمدن "مانايي" هستند،محل سکونت اصلي آنان اطراف سقز بوده است.


"آندره گدار" مرکز تمدن "مانا" را در تپه ي "کاپلانتو"(قپلانتو) در جنوب سقز مي دانست و "دياکنوف" هم معتقد است که اين مرکزيت در شمال غربي "مانا" يعني ناحيه اي بين بوکان و سقز.با توجه به اينکه دست نوشته ها و آثار مکتوب از مادها و اقوام اوليه اين ناحيه تا به حال به دست نيامده و با توجه به حجم و گوناگوني فرضيات در اين باره ادامه ي بحث را به دست صاحبان فن مي سپاريم باشد که با تلاش و کوشش فراوان چراغ راه تاريک تاريخ اين مرز و بوم را بيفروزند.


در باره ي تاريخ نه چندان دور سقز يعني حوالي سال 1310 يکي از تاريخ نويسان به نام (وقايع نگار کردستاني) سقز را يکي از بلوکات هفده گانه ي کردستان مي داند که در بين شمال و غرب با سنندج بيست و چهار فرسنگ(هر فرسنگ معادل 6 کيلومتر) فاصله داشته و يک قصبه و سيصد و شصت روستا را شامل مي شده،همچنين او سقز را نزديک به هزار و دويست و بيست و چهار خانوار تخمين زده است و جمعيت آن را سي و چهار هزار و بيست و چهار نفر سرشماري کرده است.


اين شهر در آن زمان داراي سه حمام،ده مسجد،يک بازار و سه کاروان سراي معتبر بوده و عمارت با شکوه و پررونقي داشته که داراي اندروني و بيروني وسيعي بوده است،همچنين باغها و چشمه هاي فراوان و مردمي بافرهنگ داشته است.ميزان مالياتي را که اين شهر بايد مي پرداخته حدود شش هزار و سيصد و پنج تومان بوده.بلوک کرفتو که يکي از بلوکهاي هفده گانه بوده با جمعيتي نزديک به هزار و ششصد نفر خود جزئي از بلوک سقز به شمار مي رفته است.
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


منوی کاربری


عضو شوید


نام کاربری
رمز عبور

:: فراموشی رمز عبور؟

عضویت سریع

نام کاربری
رمز عبور
تکرار رمز
ایمیل
کد تصویری
نظر سنجی

بنظرشماكدام يك ازشهرهاي كردنشين زيربيشترهدف تهاجم فرهنكي قراركرفته است؟

آرشیو مطالب
خبرنامه
براي اطلاع از آپيدت شدن وبلاگ در خبرنامه وبلاگ عضو شويد تا جديدترين مطالب به ايميل شما ارسال شود



دیگر موارد
چت باکس

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)
تبادل لینک هوشمند

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان kurdnews و آدرس kordstan.LoxBlog.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را د




آمار وب سایت

آمار مطالب

:: کل مطالب : 5108
:: کل نظرات : 147

آمار کاربران

:: افراد آنلاین : 1
:: تعداد اعضا : 47

کاربران آنلاین


آمار بازدید

:: بازدید امروز : 3648
:: باردید دیروز : 3097
:: بازدید هفته : 3648
:: بازدید ماه : 150079
:: بازدید سال : 979103
:: بازدید کلی : 7128210