روابط اقتصادی ایران و افغانستان به چه سمتی می رود؟
تاثیر طالبان بر اقتصاد ایران
به گزارش کوردنیوز به نقل از
شرق: سقوط دولت افغانستان و روی کار آمدن طالبان، شرایط این کشور را در همه زمینه ها در ابهام فروبرده است؛ چه در زمینه های حقوق بشری و مسائل مربوط به زنان، چه امور امنیتی و چه روابط اقتصادی این کشور با دیگر کشورها.
اطلاعاتی که از درون این کشور منتشر می شود، وضعیتی آخرالزمانی را تصویر می کند. گزارشی که روزنامه «گاردین» روز یکشنبه از وضعیت اقتصادی افعانستان منتشر کرد، تا حدی گویای احوال است. دستگاه های خودپرداز خالی هستند، بانک ها و صرافی ها هنوز تعطیل اند و ذخیره ۹ میلیارد دلاری بانک مرکزی در دسترس نیست و در کنترل ایالات متحده است. حقوق کارمندان دولت پیشین که اکنون بسیاری از آنها زندگی مخفیانه دارند، پرداخت نمی شود و تا دولت سر کار بود، صف های طویل مردم در افعانستان برای خالی کردن حساب هایشان به راه افتاده بود. به نوشته «گاردین»، به نقل از یک محقق از انستیتوی «مطالعات توسعه»، «افغانی (واحد پول افعانستان) با دلار حمایت می شد که به شکل کاملا فیزیکال و با هواپیما، گاهی به شکل هفتگی و منظم در کابل پیاده می شد. اگر طالبان از این تزریق پول برای پشتوانه افغانی بی بهره باشد، خطر سقوط ارزش پول تا حدی است که خرید نان نیز برای مردم عادی دشوار خواهد شد».
افغان هایی که پس اندازشان به پول محلی است، تلاش دارند آن را به دلار تبدیل کنند؛ اگر نتوانند دلار پیدا کنند به خرید روی می آورند و قیمت ها بسیار بالا خواهد رفت. در چنین شرایطی این پرسش که روابط اقتصادی افغانستان در آینده نزدیک با کشورهای دیگر از جمله ایران به چه سمت خواهد رفت تا حد زیادی نامربوط به نظر می رسد؛ ساده ترین عملیات اقتصادی کشور مختل شده و ترتیب مناسبات سیاسی و اقتصادی طالبان هنوز بسیار مبهم است. پیچیدگی درونی نیروهای طالب که فراکسیون های مختلف آن هریک با یکی از کشورهای هم جوار یا غیرهم جوار روابط حسنه دارند، پیش بینی برآیند کار دولتی را که بناست سر کار بیاید، عملا غیرممکن کرده است و کارشناسان درباره آن با احتیاط فراوان سخن می گویند.